De komst van je eerste kindje brengt enorm veel met zich mee. In het beste geval ben je hier goed op voorbereid, maar daarvoor moet je aan van alles denken: kleding, luiers, babyuitrusting, enzovoort. De kosten blijven zich dan ook maar opstapelen, terwijl je wellicht ook nog andere rekeningen hebt die betaald moeten worden. Daarom vind je hier enkele handige tips die het makkelijk maken om te besparen op het onderhouden van je kleintje.

1. Tweedehands babyuitrusting

De aankoop van een splinternieuwe buggy, wieg of kastje om de luiers van je baby op te verschonen kan enorm duur zijn. Heb je daarom al eens gedacht aan tweedehands babyuitrusting? Denk aan online marktplaatsen, tweedehandswinkels of vrienden/familie die spullen wegdoen voor een kleine prijs. Wanneer je goed rondkijkt, vind je vaak enkele topdeals op de kop tikken, die zeker niet onder hoeven te doen qua kwaliteit.

2. Minimalistische babykamer

Aangezien je kleintje de eerste maanden nog geen nood heeft aan overvolle muren met decoratie of bakken vol speelgoed, houd je de de inrichting best minimalistisch. Kies dus voor een eenvoudig interieur waarmee je rekening houdt met de functionaliteit van elk element. Ga enkel voor essentiële zaken zoals een wieg en een kledingkast. Vind je de kamer toch te somber? Doe dan beroep op kinderbijslag voor iets meer mogelijkheden.

3. Herbruikbare luiers

Overweeg ten derde het gebruik herbruikbare luiers in plaats van wegwerpluiers. Ook al lijkt dit in eerste instantie wellicht niet zo, op lange termijn bespaar je hiermee in je portemonnee. Dat geld kan je dan besteden aan andere nuttige zaken voor je baby.

4. Zorgverzekering

Controleer ook even je zorgverzekering om te zien welke kosten worden gedekt bij de geboorte. Op die manier kan je opnieuw een heleboel geld besparen. Daarnaast zijn er vergoedingen beschikbaar voor prenatale zorg en kraamzorg. Nachecken is de dus boodschap! Zo ben je zeker op de hoogte. En wanneer je dan toch voor je laptop zit, kan je ook ineens de kinderbijslag aanvragen om je budget te verhogen.

5. Zelfgemaakte babyvoeding

De potjes kant-en-klare voeding zijn natuurlijk zeer makkelijk om mee te nemen in de supermarkt. Thuis moet je niet meer doen dan ze opwarmen en aan je kleintje geven. Maar deze zijn een stuk duurder dan zelfgemaakte babyvoeding. Wil je geld besparen? Koop dan losse, verse ingrediënten en stel zelf een maaltijd samen. Goedkoper voor jou, maar ook gezonder voor je baby!