Ben je jouw zorgverzekering aan het bekijken en vraag je je af of je wel voldoende gedekt bent voor jouw gezondheid? Sommige mensen hebben een erg uitgebreide zorgverzekering, terwijl anderen er juist voor hebben gekozen om bij de basis te blijven. Afhankelijk van jouw gezondheid kan een bepaalde keuze voldoende zijn. Mocht je een goede gezondheid hebben, dan kan de basisdekking jou helpen om de essentiële zorg te verkrijgen. De basisdekking is het minimale dat je af moet sluiten in Nederland en kan de fundering zijn voor de andere keuzes die je maakt. Maar wat valt er dan allemaal binnen de basisdekking van de zorgverzekering? Lees snel verder en ontdek wat je moet weten. 

 

De huisarts en medicijnen vergoed

Een van de eerste zaken die binnen de basisdekking van de zorgpremie valt, is het bezoek aan de huisarts. Iedereen moet wel eens naar de dokter. De bezoeken kunnen flinke rekeningen opleveren, vooral als er testen uitgevoerd moeten worden. Bij de basisdekking hoef je deze kosten voor het grootste gedeelte niet zelf te betalen. Mochten er toch onderzoeken plaatsvinden die niet binnen de basisdekking vallen, dan verrekent de verzekeraar dit met het eigen risico dat je betaalt. Je kunt daarom met een gerust hart naar de huisarts. En moet je medicijnen hebben? Dan hoef je je hier ook geen zorgen om te maken. Ook deze zitten voor een groot gedeelte in deze dekking. Mocht dit niet het geval zijn, dan krijg je dit vooraf al te horen en kun je eventueel om een alternatief vragen. 

 

Geen zorgen om ziekenhuisrekeningen

Bij een basisverzekering passend bij jou hoef je je ook geen zorgen te maken om een ziekenhuisopname. Hoewel je niet in het ziekenhuis wilt belanden, kan het zomaar zijn dat je met de ambulance mee moet of na een onderzoek moet blijven. Iedere dag dat je in het ziekenhuis ligt, loopt de rekening op. Niet voor niets wordt het immers het duurste hotel van Nederland genoemd. Met een basisdekking hoef je je geen zorgen te maken om de kosten die hiermee gepaard gaan. De rekening wordt betaald door de verzekering. Het enige wat je betaalt, is het eigen risico. Dit lage bedrag valt in het niet vergeleken met de rekeningen die je normaal gesproken van het ziekenhuis zou krijgen. 

 

Sommige zorg niet meegenomen in de basisverzekering

Bij de basisverzekering draait het dus allemaal om de essentiële zorg die nodig is om jouw gezondheid goed te houden. Alle andere zorg is hierin niet opgenomen. Hiervoor moet je een aanvullende verzekering afsluiten. Maar welke zaken kun je dan binnen deze aanvullende opties terugvinden? Denk hierbij aan cosmetische chirurgie, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of een tandartsverzekering Univé. Ook veel psychologische behandelingen vallen onder de aanvullende mogelijkheden. Als je een van deze zaken nodig denkt te hebben in de nabije toekomst, is het aan te raden om deze toe te voegen aan de verzekering. Je voorkomt hoge rekeningen en kan jouw gezondheid nog beter in de gaten houden.